نمایشگاه قرآن حرم مطهر رضوی در دو بخش بزرگسال و کودک و نوجوان و به منظور آموزش آموزه‌های قرآنی برپا شده است.

حلاوت قرآنی در شب‌های رمضانی

صوت خوش قرآن، صدای دلنشین تواشیح خوانی، تابلویی آبی رنگ که با خطی طلایی عبارت «ماه خوب خدا» بر روی آن نقش بسته و ردیف شمعدانی‌های خوش رنگ که دور آبنمای بزرگ وسط حیاط مدرسه خیرات خان حرم رضوی چیده شده، شوق هر بیننده‌ای را برای بازدید از نمایشگاه قرآنی که در ایام ماه مبارک رمضان در مدرسه خیرات خان حرم رضوی برگزار شده بیشتر می‌کند.

نمایشگاه قرآن حرم مطهر رضوی در دو بخش بزرگسال و کودک و نوجوان و به منظور آموزش آموزه‌های قرآنی برپا شده است. بخش اول نمایشگاه که در سمت راست مدرسه خیرات خان قرار دارد نمایشگاه «ادب به رسم قرآن» نام دارد. در این قسمت آموزه های قرآنی با رویکرد رعایت ادب در سه بخش به مخاطبان معرفی شده است.

در این بخش آیه 12 سوره مبارکه طه «فَاخْلَعْ نَعْلَیْکَ إِنَّکَ بِالْوَادِ الْمُقَدَّسِ طُوًی» در معرض دید بازدید کنندگان قرار داده شده است. وقتی خداوند حضرت موسی(ع) را به وادی طور دعوت کرد به او دستور داد که کفش هایت را در بیاور چرا که تو در مکانی مقدس قرار داری. بنابراین در هنگام حضور در اماکن مقدس باید ادب حضور در این مکان ها را رعایت کنیم. برای همین است که توصیه شده در هنگام نماز که هنگام حضور بنده در پیشگاه الهی است، بهترین و پاکیزه ترین لباس های خود را بر تن کنیم و عطر بزنیم.

در این بخش همچنین آیاتی از سوره مبارکه شعراء «الَّذی خَلَقَنی‏ فَهُوَ یَهْدینِ وَ الَّذی هُوَ یُطْعِمُنی‏ وَ یَسْقینِ وَ إِذا مَرِضْتُ فَهُوَ یَشْفینِ» ادب اولیاء الهی در برابر خدا را به ما معرفی می کند. در این آیه حضرت ابراهیم(ع) برای معرفی خدا به صفات خوب و حسنه خدا را بیان می کند. و می فرماید: «خدا کسی است که به من نعمت هستی داده و من را خلق کرده و مرا هدایت فرموده است. او کسی است که به من آب و غذا می دهد و هنگامی که بیمار می شوم من را شفا می دهد.»

ادب حضور در برابر اولیاء الهی

آیه 53 سوره احزاب«یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَدْخُلُوا بُیُوتَ النَّبِیِّ إِلَّا أَنْ یُؤْذَنَ لَکُمْ» که در این بخش به چشم می خورد رعایت ادب در برابر رسول خدا(ص) را یادآور می شود. در این آیه به مسلمانان دستور داده شده است که برای ورود به خانه پیامبر(ص) ابتدا اجازه بگیرند و بعد وارد خانه ایشان شوند و این امر در مورد ورود به خانه فرزندان رسول خدا(ص) نیز صدق می کند. به همین خاطر است که قبل از ورود به مشاهد مشرفه و حرم های نورانی اهل بیت(ع) باید اذن ورود بخوانیم.

در این بخش برخی از اسوه های ادب همچون حضرت ابوالفضل العباس(ع) که همواره در برابر ولی خدا حضرت امام حسین(ع) در نهایت ادب و احترام رفتار می کرد و همچنین حضرت ام البنین(ع) که این ادب را به فرزندش آموخت و خود نیز در برابر فرزندان حضرت زهرا(س) رعایت ادب را می کرد به عنوان الگو و اسوه ادب به مخاطبان معرفی شده است.

طیب حاج رضایی؛ حر انقلاب

در این بخش از نمایشگاه همچنین عکس «طیب حاج رضایی» که به حر انقلاب مشهور است به نمایش گذاشته شده است. راهنمای نمایشگاه به این قسمت که می رسد، قصه طیب حاج رضایی را برای بازدیدکنندگان که بیشتر از نسل جوان و نوجوان هستند بازگو می کند و می گوید: شهید طیب حاج رضایی از لوطیان دوران پهلوی بود که ارادت خاصی به اهل بیت(ع) و به ویژه سیدالشهدا(ع) داشت. طیب با اینکه فردی لوطی و از طرفداران رژیم پهلوی بود به خاطر رعایت ادب در برابر سیدالشهدا(ع) و به راه انداختن دسته های عزا در ماه محرم و صفر و دست کشیدن از کارهای خلاف در این دو ماه به احترام ایام عزاداری امام حسین(ع) دچار تحول روحی شد و سرانجام به جرم طرفداری از امام خمینی(ره) توسط رژیم پهلوی تیرباران شد و در زمره شهدای انقلاب قرار گرفت. رسیدن به این سعادت بزرگ به خاطر رعایت ادب در برابر سیدالشهدا(ع)  برای طیب حاج رضایی رقم خورد.

 ادب در آئینه شعر فارسی

قدم به بخش بعدی نمایشگاه «ادب به رسم قرآن» که می گذاریم قسمت هایی از شعر شاعر نام آشنای فارسی زبان سعدی شیرین سخن در باب ادب با خطی زیبا به نگارش در آمده است. «با ادب باش که تکلیف جوانان ادب است، فرق  مابین بنی آدم وحیوان ادب است، راحتِ روح زنان زینت مردان ادب است،  با ادب باش که سرمایه خوبان ادب است، آیه آیه همه جا سوره  قرآن ادب است با ادب باش که اندر همه جا یابی راه، همچو یوسف به سرتخت برآیی زچاه». در این شعر زیبا سعدیِ شیرین سخن مردم را به رعایت ادب توصیه و از آن به عنوان سرمایه خوبان یاد می کند. 

اهمیت رعایت ادب در خانواده

در باب رعایت ادب در محیط خانواده نیز در این نمایشگاه به عنوان نمونه به رعایت ادب یوسف پیامبر(ع)  در برابر پدر اشاره شده است. در این بخش راهنما داستان حضرت یوسف(ع) را برای مخاطبان بازگو می کند که حضرت یوسف(ع) با اینکه عزیز مصر شده بود ولی وقتی پدرش حضرت یعقوب(ع) از کنعان برای دیدن او به سرزمین مصر آمد، به روی تخت پادشاهی در انتظار پدر ننشست بلکه برای استقبال از پدر به بیرون شهر رفت و با نهایت احترام و ادب با پدر پیرش رفتار کرد. این داستان به ما می آموزد که در هر موقعیت شغلی و اجتماعی که هستیم باید نسبت به پدر و مادر با احترام و ادب رفتار کنیم.

داستان حضرت اسماعیل(ع) و فرمانبرداری او از امر پدر دیگر نمونه قرآنی برای آموزش رعایت ادب در خانواده است که راهنما به آن اشاره می کند. وقتی حضرت ابراهیم(ع) درباره رویای خود با فرزندش اسماعیل(ع) و اینکه باید اقدام به ذبح او کند، صحبت کرد، حضرت اسماعیل(ع) برای اینکه پدر در انجام این کار مردد نشود و یا از پسرش خجالت نکشد، بدون هیچ چون و چرایی پذیرفت و حتی زودتر از پدر راهی قربانگاه شد.

قرآن، همدلی، خانواده

بخش دوم نمایشگاه به کودکان و نوجوانان قرآنی اختصاص دارد. در این بخش، مفاهیم قرآنی همچون آشنایی با معصومین(ع)، آداب زیارت، آیات و روایات کاربردی و ... با محوریت خانواده و همدلی در قالب بازی، سرگرمی، نمایش و قصه گویی و به صورت غیر مستقیم به مخاطبان آموزش داده می شود.

بازی‌هایی با محتوای قصه‌های قرآنی، پیک نماز و زیارت، قاری شو، حافظان کوچک رضوی، نقاشی دیواری من، اسم من در قرآن با موضوع آشنایی با حیوانات، میوه‌ها، اشیاء و اعضای بدن در قرآن، چه حرف‌های قشنگی، خانه‌امن، نگاره‌ها، اوریگامی و کاردستی، نقاشی با اشکال هندسی و در پایان این بخش کودک و یا نوجوان قرآنی با توجه به کارت های امتیازی که دریافت کرده جایزه ای متبرک دریافت می کند.

غرفه مشاوره خانواده

غرفه پژوهش های قرآنی یکی دیگر از بخش های این نمایشگاه است که کارشناس قرآنی و مشاور خانواده حاضر در این قسمت به سوالات و دغدغه های زوج های جوان و والدین در زمینه روابط همسران، فرزند پروری، حجاب و عفاف، شبهات دینی و دیگر موضوعات مبتلا به جامعه به زبان ساده و با استناد به آیات و روایات پاسخ می دهد.

در این نمایشگاه همچنین ثبت نام طرح ملی آموزش روخوانی و روانخوانی قرآن با عنوان «من قرآن را دوست دارم» ویژه علاقه مندان به فراگیری روخوانی و روانخوانی قرآن از سن هشت سال به بالا نیز انجام می شود.

زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی می‌توانند در شب های نورانی ماه رمضان از ساعت 17:00 الی 22:00 با حضور در مدرسه خیرات خان واقع در بست نواب صفوی از این نمایشگاه قرآنی به همت مرکز قرآن کریم دایر شده  بازدید کنند و کودکان و نوجوانان نیز می توانند شرکت در جنگ قرآنی که ساعت 21:00 برگزار می شود شرکت کنند و علاوه بر بهره مندی از برنامه های شاد قرآنی مفاهیم و آموزه‌های دینی همچون وضو، نماز، تیمم و دیگر احکام دینی را در قالب بازی، قصه و سرگرمی بیاموزد.

منبع: آستان نیوز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.